Door het oog van de Naald
verv. reis met de Clyde

thames3.jpg (31498 bytes)

Het weer verslechterde vanwege de Hurricane Alma welke
over de Golf van Mexico raast.

thames4.jpg (27677 bytes)

Net op het moment dat we Straat Florida naderde , woedde hurricane Alma in het Caribisch gebied , en zij kwam met een snelheid van 110 mijl per uur (= 203,7 km p/u) onze richting op razen. De Alma was een orkaan welke behoorde tot categorie 3 op de schaal van Saffir / Simpsson , en dat was zeer verontrustend voor ons met een zware sleep als de Ocean Master II . In open zee op de lange deining kunnen de sleepboten de kop in de wind gooien en de storm over zich heen laten razen , en mocht de sleepverbinding breken is er geen onmiddelijk gevaar voor de sleep , en kan weer sleepverbinding gemaakt worden , maar zou de hurricane ons treffen in de zeestraat , dan zijn er geen uitwijk mogelijkheden , en mocht dan de sleep verbinding breken dan zou het booreiland op de kust verdagen voor wij iets konden ondernemen. Maar de weergoden waren met ons en de hurricane raasde westelijk achter ons voorbij , wel verslechterde het weer bij ons maar niet in die mate dat we gevaar voor de sleep liepen.

track-alma.gif (22437 bytes)
De loop van hurricane Alma van zuid naar noord 

oc.master.jpg (83082 bytes) 
De OceanmasterII volgd ons gestaag in een onstuimige zee  

Orkanen ontstaan vooral op lage breedte, tussen 5º en 10º N.Br. en Z.Br. Al naar gelang het gebied waar ze voorkomen worden zij anders genoemd.Rond Australië heten ze cycloon ( ook wel ' willy-willie' ) , in het noord-westelijk pacifisch gebied , Filpijnen en Japan , worden ze tyfoon genoemd en links en rechts van Midden Amerika spreken we van een orkaan in het Engels: hurricane.

mvmt2.gif (46696 bytes)

Na  straat Florida en de Bahama's voeren we ten noorden van de Dominicaanse Republiek de Atlantic op , en na de Bovenwindse Eilanden begonnen we in de tweede week van juni de grote oversteek naar Port Harcourt , in Nigeria aan de Golf van Guinee. Zo'n oversteek is meestal ver buiten de scheepvaart routes , omdat men de warme golfstromen opzocht , want met een zware sleep is het altijd meegenomen als je wat mijletjes mee kunt pikken vanwege meegaande zeestromingen.
Op de Atlantic werd ook nog een keer gebunkerd vanaf de OceanmasterII. De sleeptros werd ingehaald, bunkerslangen overgebracht op het booreiland en de brandstof werd overgepompt naar de bunkers van de Clyde.

bunkerenclyde2.JPG (56348 bytes)

Midden op de Atlantic wordt gebunkerd vanaf het booreiland
De sleeptros wordt ingehaald en de dekbemanning staat
klaar om de bunkerslangen over te geven.

bunkerenOceanm.II2.jpg (68402 bytes)

Begin juli hadden we en ontmoeting met de Hudson welke onderweg was naar New Orleans om samen met de Ierse Zee het booreiland Aramco Rig II naar Ras Tanura te slepen , en deze had bij deze gelegenheid post voor ons    meegenomen.

Huds.Thames.jpg (69508 bytes)
De Hudson komt langszij de Thames om post over te geven.

Huds.Thames2.jpg (42056 bytes)
Een laatste groet en de Hudson vervolgd haar reis naar New Orleans

oc.master5.jpg (73731 bytes)
Onze sleep genomen vanaf de Hudson

Eind juli werden de orders gewijzigd , de Zwarte Zee had  het booreiland Transworld Rig 58 van Schiedam naar Cabinda afgeleverd. Sleepte daarna een baggermolen van Thema naar Freetown en zou nu de Ocean Master II van ons overnemen en verder naar Port Harcourt brengen. Ter hoogte van Freetown nam de Zwarte Zee het booreiland van ons over.  De Thames ging de Oostzee aflossen , die met een boorschip van Orange naar Port Harcourt onderweg was en onze nieuwe bestemming was Thema in Ghana , aan de Goudkust vanwaar we de rotsbreker Hercules naar Marseille moesten slepen.

thames1.jpg (30157 bytes)
Een laatste groet van de Thames die ons gaat verlaten om de Oostzee af te lossen

Begin augustus vertrokken we met de rotsbreker Hercules van Thema naar Marseille , en dit was vergeleken met het booreiland , een peuleschilletje voor de Clyde , en na een voorspoedige reis kwamen we op 22 augustus in Frankrijk aan.

ClydeHercules.jpg (61264 bytes)
De Clyde onderweg met de rotsbreker
Hercules.

marseille.jpg (77135 bytes)
Marseille

En voor ons zat de reis er op , zeven maanden waren wij met de Clyde op weg geweest , zijn twee oceanen overgestoken , en met de heenreis per vliegtuig naar Singapore meegerekend hebben we de wereld gerond. De Clyde vertrok naar Curaçao om vandaar weer een booreiland naar Nigeria te slepen , en wij vlogen naar huis voor een welverdiend verlof.

rope.gif (1152 bytes)

btn_ptxt.gif (1008 bytes)      btn_home.gif (396 bytes)      btn_ntxt.gif (1014 bytes)