Reis met de "Clyde"
Deel 4: Op station bij Muscat, Oman

Muscat1.jpg (75451 bytes)
De "Clyde" voor anker bij  Muttrah, de haven wijk van Muscat

Muscat is gelegen in het noordoosten van Oman, op 24º 00´, 57° 00´. De Kreeftskeerkring loopt ten zuiden van het gebied. . Het grenst aan het westen door de vlakten van deAl Batinah en haar oosten door Ash Sharqya Gewest Het interieur vlakten van de Ad Dachiliyah grens Muscat naar het zuiden, terwijl deGolf van Oman de noordelijke en westelijke rand van de stad vormen. Het water langs de kust van Muscat loopt diep, die twee natuurlijke havens in Muttrah en Muscat.. De Western Al Hayar gebergte lopen via de noordelijke kust van de stad.
Al eeuwenlang is Oman een centrum voor handelaars. In 1508 werd de belangrijkste havenstad, Masqat, door de Portugezen bezet, die er controle over hielden totdat het veroverd werd door de Osmanen, en in 1659 deel ging uitmaken van het Ottomaanse Rijk. In 1741 werden zij verdreven, toen de huidige opvolging van sultans werd gevormd door Achmed Ibn Said. Vroeg in de 19e eeuw groeide Oman uit tot een grote machtsfactor, met bezittingen in Perzië, Beloetsjistan en Zanzibarr, maar langzaam maar zeker verloor het land deze bezittingen. Oman werd in 1891 een Brits protectoraat en bleef dit tot 1971. Het jaar ervoor was sultan Said bin Tainur door zijn zoon, sultan Qaboes bin Said Al Said (regeerperiode 1970 - ), afgezet. Onder Qaboes is de economische situatie van het land enorm verbeterd en bleef het land in vrede met alle andere landen van het Midden Oosten.De oude havenstad van Muscat onderhoudt nog steeds veel van zijn traditionele charme, omgeven door stadsmuren met stadspoorten en geflankeerd door de twee forten van Jatali en Mirani, in de 16e eeuw werden gebouwd door de Portugese overheersers.

NationalDay.jpg (95183 bytes)
Eerste dag couvert ter ere van het éénjarig bestaan van het Sultanaat van Oman
op 23 juli 1971

Muscat2.jpg (64933 bytes)
De haven van Muscat, rechts het fort Al-Mirani

muscat.mutrah.jpg (49137 bytes)
Mutrah, het haven district van Muscat

muscat5.jpg (73737 bytes)
De Corniche boulevard, Muttrah,

muscat6.jpg (43210 bytes)
Muttrah, Souq

muscat.paleis.jpg (129985 bytes)
Paleis van de Sultan

muscat5.1.jpg (43960 bytes)

muscat3.jpg (40281 bytes)

De uit de 16e eeuw daterende forten Al-Mirani boven, en Al-Jalali onder,
momenteel is het leger van Muscat er in gelegerd

muscat3.2.jpg (48095 bytes)

muscat4.jpg (44712 bytes)
Muscat met op de achtergrond Fort Al-Jalali

De meeste Omani’s stammen af van Arabische stammen, de Azd en de Nizary. De Azd komen uit Jemen en de Nizary uit de Nadjd-regio in Saoedi-Arabië. De traditionele stammenstructuur is de gehele geschiedenis door bewaard gebleven en pas door de huidige sultan Qabous is het volk verenigd. Ondertussen ontstonden er in de loop der eeuwen veel meer stammen maar de meerderheid in Oman behoort nu tot de Bani Hinawi- stam (kustbewoners) en de Bani Ghafiri-stam (bedoeïenen).
Er leven nog verschillende andere bevolkingsgroepen in Oman. De zogenaamde Zanzibari’s zijn nakomelingen van Omani’s die vroeger naar Zanzibar trokken. Sinds 1970 zijn er velen weer teruggekeerd. Ze spreken naast het Arabisch ook Swahili. Gastarbeiders komen vooral uit India, Bangladesh, de Filipijnen en Sri Lanka en werken vooral in de dienstverlenende sector. De meeste Europeanen, vooral Britten, maar ook Nederlanders werken bij banken of hebben andere hooggekwalificeerde functies, onder meer in de olieindustrie. In het zuidelijke Dhofar wonen o.a. Arabieren afkomstig uit Jemen, nomadische Jebali’s en verschillende bergstammen.In Musandam wonen de Shihuh met Perzische en Arabische voorouders.

muscat7.jpg (70195 bytes)
Markt op het strand bij Mitza, Muscat

muscat7.3.jpg (73292 bytes)
Kleurrijk is de kleding van een groep vrouwen en meisjes in een dorpje buiten Muscat

muscat7.2.jpg (71579 bytes)
Wasdag in Muttrah

muscat7.5.jpg (67417 bytes)
Dadels, Fruiten zilver werden vervoerd door ezels en kamelen, hier zo,n
transportbedrijf in Muttrah

muscat7.6.jpg (51113 bytes)
Een dhow in aanbouw op een werf in Muttrah

In Muttrah, de oude stad bevind zich de Al Dhalam Souq, één van de oudste Souks in Oman. Al Dhalam betekend duisternis en de naam is afgeleid door het duistere effect van de overdekte smalle en kronkelende steegjes. Hier bieden de winkeltjes en kraampjes juwelen, edel metalen, antieke munten, kunstnijverheid, kunstvoorwerpen, tapijten, wierook, parfum, stoffen en lampen en, zoals het al eeuwen gebeurd, al bij al een kleurrijk gebeuren en bij het kunst licht waant men zich rechtstreeks in het sprookje van duizend en één nacht.

muscat.souk1.jpg (49906 bytes)

muscat.souk6.jpg (55422 bytes)

muscat.souk3.jpg (76143 bytes)

Foto's boven en onder in de Al Dhalam souk, Muttrah

muscat.souk4.jpg (70698 bytes)

muscat.souk2.jpg (88362 bytes)

muscat.souk5.jpg (87647 bytes)

muscat.souk8.jpg (55161 bytes)

muscat.souk7.jpg (71232 bytes)

Ons verblijf in Muscat was echter niet van lange duur, na tien dagen kwam de Barendsz Zee, die een sleep van Singapore naar Bahrein had afgeleverd, ons aflossen en wij vertrokken half 16 oktober naar Diego Suarez, Madegascar om daar op station te gaan liggen.

btn_ptxt.gif (1008 bytes)       btn_home.gif (1217 bytes)      btn_ntxt.gif (1014 bytes)