Reis met de "Mississippi"

mississippi2.jpg (58639 bytes)

Na een lange verlof van twee maanden, waarin ik stage had gelopen bij een slagerij om het uitbenen van vlees goed onder de knie te krijgen, aan boord kregen we nog halve varkens, en borst stukken en hind quarters van het rund mee, die dus vakkundig uitgebeend moesten worden door de kok, kreeg ik begin augustus bericht dat ik mij beschikbaar moest houden voor het aflossen van de Mississippi, en op 12 augustus vlogen we naar Asmara, de hoofdstad van Eritrea, waar we de nacht doorbrachten in een hotel. Asmara ligt hoog in de bergen, en de volgende dag vertrokken we met een oude gammele bus met zo goed als gladde banden naar de havenstad Massawa aan de Rode Zee gelegen. Het was een trip die bij een ieder in het geheugen zal zijn gegrift, en na een helse afdaling over zeer slechte wegen, en langs vaak diepe ravijnen, met hier en daar neergestortte wrakstukken van verongelukte voertuigen, slaakte een ieder een zucht van verlichting toen we na een lange rit veilig beneden waren, en bij de haven aangekomen was de gehele bemanning uitgeput, van deze onkomfortabele reis bij extreem hoge temperaturen. Het was dan ook een weldaad om aan boord van de Mississippi te stappen in haar door airconditie gekoelde verblijven.

De nieuwe bemanning van de Mississippi bestond uit : kapitein J. Slotboom, 1e strm. R.E. Behrend, 2e strm. W. Ketting, btsm. B. Smallegange, matr. H. de Jonge, matr. J.H. v. d. Marel, matr. o/g  J. C. Recourt, matr. o/g H. Janson, kok P.H. v. d. Berg, 2e kok J.T. v. d. Aar, radio off. H. Hupkes, 1e werktuigk. A.J. van Rijsoort, 2e wtk. J.D.A. Blankers, 3e wtk. C. v.d. Ster, leerl. wtk. G. de Vries, hulpmach. P.J. Groen, olieman A.G. Meyers, handlanger L. Kerkhof, jongen J.P. Contant, jongen J. A. M. Simons.

In Massawa lag de Mac Dermott Derrick Barge 14 , welke door ons naar Ras al Khafji in de Persische Golf gesleept moest worden, en op 15 augustus vertrokken wij met deze sleep uit de haven van Massawa. Na een reis van vier weken kwamen wij op de plaats van bestemming aan, en werd  de kraanbak op zijn lokatie gebracht.

kraanbak.jpg (27691 bytes)
Onderweg met de kraanbak in de golf van Aden.

kraanbak2.jpg (29722 bytes)
Een dag na aankomst was de Mac Dermot 14
al bezig met haar werkzaamheden

Op 15 aug vertrokken wij naar het eiland Bahrain om daar stationsdienst te verrichten, maar al spoedig kwam de marconist met een bericht dat het Griekse vrachtschip Aris water maakte in haar ruimen en door de kapitein aan de grond was gezet om zinken te voorkomen, dus wende wij onze steven om koers te zetten naar de positie van de Griek waar wij op zondagavond 17 september aankwamen.

aris.jpg (26003 bytes)
De aan de grond gezette Aris, de sloep van de Mississippi is met
wat bemanningsleden bij het schip om poolshoogte te nemen van
de situatie rond en a/b van de Aris.

Na het verkrijgen van een contract voor de berging werd begonnen om een berginsanker uit te zetten om te voorkomen dat de Aris bij hoog water of slecht weer van het rif zou glijden.

aris3.jpg (31895 bytes)
Een bergingsanker wordt uitgezet

Daarna moest een deel van de lading gelost   worden om het schip omhoog te laten komen zodat het lek gedicht kon worden. Een zware klus die door de mensen van de Mississippi zelf geklaard moest worden. Nadat de lading was gelost en het lek gedicht werd een sleepverbinding tot stand gebracht en werd de Aris na een paar uur van het rif getrokken, en kon het schip haar reis vervolgen.

aris2.jpg (26945 bytes)
De Aris is weer vlot en kan haar reis vervolgen

Nadat het bergingsanker was thuis gehaald konden ook wij onze reis naar Bahrain vervolgen. We hadden nog geen dag op station gelegen en onze eerste job was al binnen. Bij aankomst te Bahrain gingen we eerst naar de Mina Sulman kade te Manama om te bunkeren en te provianderen, en was er voor ons de mogelijkheid om de omgeving te verkennen

mbahrain.gif (42113 bytes)

mina-sulman.jpg (35992 bytes)
De Mina Sulman kade te Manama, Bahrain

jufair-road.jpg (36268 bytes)
Jufair Road, Manama

market-manama.jpg (46744 bytes)
Markt in Manama

fruit-pediar.jpg (59825 bytes)
Fruitventer in Manama

vegetablemarket.jpg (65327 bytes)
Groentemarkt in Sitra

pottery.jpg (57083 bytes)
Pottebakkers in Sitra

lime-kiln.jpg (31353 bytes)

Kalkovens, Bahrain

Persoonlijk hield ik niet zo van het midden-oosten, natuurlijk hebben de landen rond de Persische Golf ook hun byzonderheden en mooie plekjes, maar over het algemeen vind ik het er maar een  en saaie boel, en ook stonden de landen hier droog (vanwege het geloof was het verboden alcoholische dranken te nuttigen), er waren wel theehuizen en een soort cafeetjes, maar daar werden alleen maar zoete drankjes geschonken, en in Bahrain heb ik zelfs voor het eerst tienerbier (is alcoholvrij bier) gedronken. In de grote luxe hotels, werd er wel aan de bars geschonken, maar zonder introductie kwam je daar niet altijd in als je geen gast van het hotel was, en het was er ook nog eens peper duur. Gelukkig hadden wij aan boord wel gewoon ons biertje en borreltje, anders waren deze zes maanden in de Persische Golf een saaie boel geweest.

btn_ptxt.gif (1008 bytes)       btn_home.gif (396 bytes)      btn_ntxt.gif (1014 bytes)