Reis met de "Willem barendsz"
Station Azoren : Horta

Faial.JPG (48524 bytes)
Horta op het eiland Faial.

stationAzoren.jpg (53340 bytes)
Op de achtergrond de Willem Barendsz voor anker in de haven van Horta

Op 3 juni vertrokken we weer naar zee om koers te zetten naar de Azoren, om gestationeerd te worden in Horta op het eiland Faial, waar we op 6 juni binnen liepen en voor anker gingen in de haven van Horta. Stationsdienst houd in dat een sleepboot "stand by" ligt om op elk moment uit te kunnen varen bij eventuele calamiteiten op zee. Dit heeft ook gevolgen voor de bemanning van de sleepboot om de wal op te kunnen gaan om te stappen (passagieren). Nu was dit in een haven als Horta niet zo een probleem, want het was niet zo'n grote stad en als er uitgevaren moest worden blies de sleepboot een paar maal op de scheepshoorn en kwam de bemanning snel naar de haven waar ze opgepikt werden door de scheepssloep om aan boord gebracht te worden. In grotere havens waar de bemanning niet meer te bereiken was, mocht men beperkt de wal op zodat de sleepboot nog voldoende mensen aan boord had om uit te varen, en liet men de bemanningsleden die aan de wal waren achter. (dit overkwam mij een paar maanden later).

cafesport2.jpg (27972 bytes) De bekendste pleisterplaats van de zeevarende die op de Azoren gestationeerd lagen was zonder twijfel het Café Sport, waar (Peter) Henrique Jose Azevedo de scepter zwaaide. Al in de veertiger jaren  was hij een geliefd persoon onder de Nederlandse zeevaarders. Peter, die eigenlijk Henrique Jose Azevedo heette, diende in zijn jeugd op het britse verbindingsschip Lucitania II. Een officier aan boord vond dat Jose enorm op zijn zoon Peter leek en begon hem zo te noemen. De rest nam dit al snel over. Peter, die Engels sprak werd de steun en toeverlaat van alle zeevarenden die Horta aandeden. Maar met name de mannen op daar gestationeerde zeeslepers kwamen veel bij Peter. Hij bemiddelde bij ruzies en overheidsgeschillen en fungeerde als tolk. Als je met Peter door het dorp liep en op een adres met een huwbare dochter naar binnen ging, wist heel het eiland dat er een verloving op komst was, en zelfs één van zijn dochters was met een sleepbootman getrouwt De Nederlandse zeeslepers waren het ook, die de traditie hebben gestart om op de kademuur een schildering van je schip met een groet achter te laten, als je Horta aandeed.

 

cafesport.jpg (77943 bytes)
Op 24 december 1968 bestond Café Sport 50 jaar. De bemanning van de toen in Horta
gestationeerde sleepboot Zwarte Zee zorgden voor een blijvende herinnering aan dit
gouden jubileum. Op deze foto overhandigd  kapitein Jan Broek  een zilveren
schaal aan Henrique Azevedo

hortabaai.jpg (36170 bytes)
De reede van Horta

horta.jpg (54682 bytes)

De Azoren bestaat uit  9 eilanden, en zijn verdeeld in drie groepen, de oostelijke groep: São Miguel en Santa Maria, de middelste groep:Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico en Faial en de westelijke groep: Floris en Corvo, liggen circa 500 km van het zuidoostelijkse Santa Maria vandaan. De eilanden zijn gelegen in de Atlantische Oceaan, zo'n 800 zeemijl ten westen van Lissabon en vallen onder Portugees bewind. De vulkanische oorsprong van de eilanden is duidelijk herkenbaar aan het landschap en de vele kraters. De  active vulkaan Pico, met een hoogte van 2351 meter bevind zich op het eiland met dezelfde naam, Pico  is het hoogste piek van heel Portugal.
De bewoners van de tamelijk onvruchtbare Azoren leven hoofdzakelijk van de veehouderij , maar er wordt ook wijndruiven, ananas, bananen en thee verbouwd. In het verleden stonden de Azoren bekend om de walvisjacht, veel bemanningsleden van walvisvaarders kwamen hier vandaan.
De contouren van de groene eilanden in de zee, de bloemen in de velden, de dorpjes en huizen, het blauwe en groene water van de lagunes en een levenswijze waarin de vriendelijke eiland bevolking nog tijd heeft om te stoppen en te genieten van de natuur in al zijn oorspronkelijke pracht, zijn de herinneringen die ik heb van deze mooie eilanden.

Horta2.jpg (78988 bytes)

Horta1.jpg (67762 bytes)
Horta met op de achtergrond de vulcaan Pico op het gelijknamige eiland Pico

  wpe4.jpg (34160 bytes)
Vergezicht op het eiland Pico

btn_ptxt.gif (1008 bytes)       btn_home.gif (396 bytes)       btn_ntxt.gif (1014 bytes)