De "Aquarius" van ondergang gered
deel 2: Deel van de lading gelost

aquarius009B.jpg (60727 bytes)
De "Aquarius"met aan bakboord de "Svitzer", "Thames" en "Albatros" en aan
stuurboord de tanker "Leon" om een deel van de lading over te nemen.

Inmiddels lag de gecharterde tanker "Leon" in de nabijheid om een deel van de ruwe olie uit het achterschip over tenemen. De tanker werd door de "Thames"en "Albatros" Langszij van de "Aquarius"gebracht. Dit kon, dankzij het rustige weer, zonder bezwaar geschieden, waarbij echter wel het belangrijke probleem van bruikbare fenders moest worden opgelost.Maar ook dat gelukte dankzij veel vindingrijkheid en improvisatievermogen.
Met de onderwaterpompen werden toen uit tank 5, zowel uit de wingtanks aan stuur- en bakboord als uit de centertank , in totaal 18.000 ton olie in de "Leon"over gepompt. Hierbij waren twee grote en vier kleine pompen in bedrijf terwijl uit de centertank I olie naar achter werd overgebracht om een gunstige trim van de "Aquarius"te krijgen , die voor veilig slepen noodzakelijk werd geacht. Daar de "Aquarius" achterover lag , kon men zonder pompen olie uit de ladingtanks van voor naar achter laten vloeien.Twee etmalen werd continu doorgepompt tot het gewenste resultaat -- een omhoog gebracht achterschip en een gunstige trim kon worden verkregen.
Deeigenlijke berging van de "Aquarius" was hiermee ten einde.

aquarius09B.jpg (115031 bytes)
De tanker "Leon" (rechts) langszij van de "Aquarius" gebracht
om een deel van de lading uit het achterschip over te nemen.

aquarius10B.jpg (73480 bytes)
Met electrisch  aangedreven pompen werd lading overgepompt naar de "Leon".
Twee van deze pompen werden met behulp van een houten 'galg' ingebracht.

aquarius11B.jpg (48402 bytes)  aquarius12B.jpg (41521 bytes)
links: Een detail van het lossen . . . . . tankdeksel waardoor ťťn van de zes pompen in een ladingtank is gelaten.
rechts: Op een schip waar de hele machinekamer in het ongerede is, moeten de bergers zelf voor electrische
energie zorgen. rechts electriciŽn Buitendijk aan het werk. Marconist Hupkes kijkt belangstellend toe.

lossen.tankV.jpg (134144 bytes)
Lading lossen uit tankV

niveauchek.jpg (80858 bytes)
Het controleren van het olie niveau in een tank om te kijken hoeveel olie er gelost is.
Op de foto: strm Kleywegt (links) en bergingsinspecteur Gelderblom.

Alle aandacht kon nu worden besteed aan het zeeklaar maken van de tanker. Hinderlijk verwrongen platen werden afgebrand. en roer en schroef werden vastgezet. Aangezien verwacht mocht worden dat bij slecht weertijdens de sleepreis het binnendringen van water via het aanvaringsgat niet te voorkomen zou zijn, werd afgezien van het bovenwater brengen en dichtmaken van het aanvaringsgat.
Het wijzigen van de belading werd zodanig uitgevoerd dat zo min mogelijk spanningen zullen optreden in het midden van de romp. De aanvankelijke diepgang van 78 voet ( 23 ,77 meter)   van het achterschip was door alle genomen maatregelen teruggebracht tot 64 voet ( 19,5 meter) Voor bedroeg de diepgang ruim 58 voet (ruim 17,5 meter).
Omdat de accomodatie door de brand volledig was verwoest werd de pompenkamer in de midscheeps aan dek van de "Aquarius" ingericht als verblijf voor de drie runners, te weten:  2e strm. B.M. Kleywegt, C.Tuk en M.A. van Dijk.
Toen de "Aquarius" zeewaardig was werd het 'Lloyd's Open Form' beŽindigd en op basis van een dagvergoeding zou het schip worden versleept.
Besloten werd dat de "Aquarius" voor definitieve reparatie naar de Japanse werf waar het schip gebouwd was zou worden gesleept. Deze reis zou worden uitgevoerd door de "Clyde", die op 26 september ter plaatse was aangekomen, en  de "Albatros en op 5 oktober brachten beide sleepboten hun trossen uit op de mammoettanker en kon de ruim 6000 mijl lange sleepreis naar Osaka beginnen. Met het vooruitzicht dat de winter in aantocht was zou de sleepboot "Elbe", die in Singapore op station lag, zich in de Straat van Malakka bij het zware transport voegen om de lange en zeker niet gemakkelijke sleepreis naar Japan te volbrengen. Men kon toen nog niet vermoeden dat deze sleepreis pas eind april 1971 zou beeindigen!

aquarius01.05.jpg (42206 bytes)
Het pompenhuis links op de foto werd ingericht als verblijf voor de runners, omdat de
  accomodatie van de tanker was uitgebrand en hierdoor onbewoonbaar was geworden


aquarius.vertr.jpg (43135 bytes)

anker.gif (999 bytes)

btn_ptxt.gif (1008 bytes)       btn_home.gif (1217 bytes)       btn_ntxt.gif (1014 bytes)