Reis met de Clyde

clyde7.jpg (43576 bytes)

Na mijn beëindiging van de dienst bij N.V. Bureau Wijsmuller was mijn doel gericht op  de grootste sleepvaart- en bergingsmaatschappij ter wereld, L. Smit & Co Internationale Sleepdienst te Rotterdam.
In december 1965 stapte ik op de trein naar Maassluis, de thuishaven van de Smit-vloot, waar in het oude kantoor van L. Smit & Co van 1892, aan de Govert van Wijnkade,  nog steeds de  personeelszaken, en  de werkplaats en magazijnen met de sleep- en bergingsmaterialen voor de sleepboten gehuisvest waren, het hoofdkantoor was gevestigd aan het Westplein 5 te Rotterdam.  

smitkantoor.jpg (57956 bytes)
Een  foto van de haven van Maassluis eind jaren '40, rechts het   kantoor van L.Smit & Co aan de
Govert van Wijnkade. Aan de kade een loodsboot en rechts de Zwarte Zee III .

Na mijn gesprek met de aannemer van schepelingen, meneer van der Wees, werd ik aangenomen, en was ik in dienst van L. Smit & Co's Internationale Sleepdienst, de maatschappij met een wereldnaam in het sleepvaart- en berging's gebeuren. Op 21 januari moest ik naar Maassluis komen om aan te monsteren voor de Clyde, en op 23 januari vertrokken we per  DC-7c van Schreinersairways, samen met de bemanning van de Elbe, van Schiphol naar Singapore.

De bemanning van de Clyde bestond uit : Kapitein W. Verschuur , 1e stuurman Chr. Vorst, 2e Stuurman A.B.de Koning, bootsman G.J.van Oosten, Matroos F.Molenaar, matroos H.J. van Dijke, matroos A.A. Verwey, matroos o/g H. Schriemer, matroos o/g A.A. Chris, matroos o/g A.Kornalijnslijper, kok A. Mooy, marconist E.v Loenen, 1e werktuigk. P.A.v.d. Doel, 2e werktuigk. J.A. Bieze, 3e werktuigk. J.D.A. Blankers, leerl. werktuigk. J.C. Scherpenisse, olieman R. Angenent, handlanger W.M.J. Bruurmijn, jongen mach.kamer A. Knikman, kok's jongen J.T.v.d.Aar, dek jongen A.J.Bouman.

vliegv.penang.jpg (33950 bytes)
Op het vliegveld van Penang, waar de bemanning van de Elbe op hun bestemming was,
en vanwaar wij  het laatste stukje naar Singapore vlogen.

De Clyde lag in Singapore om haar jaarlijkse dokbeurt te ondergaan, en de Elbe was samen met de Mississippi onderweg van La Spezia, Italië, naar Yokohama met een dokdeel, en zou in de straat van Malakka losgooien, en naar Penang varen om afgelost te worden, om daarna weer terug te keren naar de sleep om deze samen met de Mississippi af te leveren op de plaats van bestemming.
We vlogen van Amsterdam naar Cairo, waar we landen om brandstof in te nemen en na ruim anderhalf uur startten we voor het volgende en langste traject van Cairo naar Colombo, waar we na  acht uur landen. Hier hadden wij veel vertraging met brandstof laden, en na vijf uur vlogen wij verder naar Penang, waar de bemanning van de Elbe afscheid van ons nam, en na ruim een uur vlogen wij het laatste traject naar Singapore. Na bijna 24 uur onderweg te zijn geweest, en 12358 km te hebben gevlogen landen wij op Singapore Airport. Na de Immigration formaliteiten en Douane controle werden we ontvangen door onze agent in Singapore en stond er een bus voor ons klaar om ons naar de waterfront te brengen, waar we vanaf de Clifford Pier met een Sampan naar de Clyde werden gebracht, die op de roads voor anker lag.

cliffordpier.jpg (125348 bytes)
De Collyer Quay met de Clifford Pier,  vanwaar men
een aardig gezicht heeft op de bedrijvige rede.

Singapore ligt op een eiland, dat, kennelijk, in oeroude tijden deel uitmaakte van het schiereiland Malakka, maar er nu door een ruim één kilometer brede Zeestraat van gescheiden is. Met het schiereiland is het nu verbonden door een dam, waarover een spoorweg en een autoweg lopen. Het eiland heeft een oppervlakte van 562 km². De grootste lengte is 44 km, de grootste breedte 23 km. De stad Singapore ligt aan de zuidkust van het eiland met het front naar het zuidoosten.
De oorsprong van Singapore ligt in het grijze verleden. In de dertiende en de veertiende eeuw reeds wordt in de kronieken gewag gemaakt van Tumasik, stad aan de zee, zoals Singaporetoen heette. In later tijd werd de plaats in "Singa Pura", Leeuwenstad, omgedoopt. Naar mate de eeuwen voortschreden ging de nederzetting in betekenis achteruit en toen Thomas Stamford Raffles in 1819 er voet aan wal zette, was zij niet meer dan een schuilhoek voor zeerovers. Raffles, die Gouverneur Generaal geweest was van de Soenda eilanden gedurende het tijdelijke Engelse bewind, had opdracht, naar een geschikte plaats voor de vestiging van een basis ten behoeve van het Engelse handelsverkeer om te zien en besefte direct, dat deze plaats zich daartoe bij uitstek zou lenen.Nadat overeenstemming was bereikt met de Sultan van Johore, de eigenaar van het eiland, over de aankoop van grond voor de vestiging van een factorij en Raffles er een vrijhaven had gesticht, volgde in 1824 een verdrag, waarbij het gehele eiland aan Engeland werd afgestaan. In de loop van ruim een eeuw heeft de vrijhaven zich ontwikkeld tot een handelscentrum voor het gehele Verre Oosten. Het transitoverkeer van Singapore, zowel van goederen als van reizigers, is zeer belangrijk. De naam van de stichter leeft in het Singapore van heden nog voort in de namen van wegen en gebouwen.  
Op 16 september 1963 werd Singapore een lidstaat van de "Federation of  Malaysia" gevormd op die datum, omvattende alle staten op het schiereiland Malakka, en de "Colony of Singapore", tot welker rechtsgebied behoren het eiland Singapore, de Cocos-Keeling groep en Christmas Island.
Op 9 augustus 1965, werd Singapore een onafhankelijke en soevereine Republiek binnen de Gemenebest. Het werd gekozen als het 117e lid van de United Nations op 21 september 1965, en op de 15e oktober 1965 het 22ste lid van de Commonwealth of nations.   

singapore.river.jpg (54055 bytes)
Singapore River

Na onze aankomst aan boord gingen we de volgende dag naar de werf voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt van de Clyde. Het droogdok was nog niet vrij, dus gingen we aan de kant en werden de voorbereidingen getroffen en begon men met de revisie van de motoren. Hierdoor maakte het schip geen eigen energie meer en kregen we een wal aansluiting voor de elektriciteit. Dit hield ook in dat onze installatie voor de airconditioning buiten bedrijf was, en dat was afzien, want twee dagen eerder waren we nog in de Hollandse winterkou, en aan boord werd het zonder koeling al gouw zo'n 45 á 50°C. en was het zout pillen slikken en veel drinken.

dok.singap.1.jpg (23482 bytes)     dok.singap..jpg (22583 bytes)

Na twee dagen gingen we het dok in, het was een gegraven dok, dus met deuren, net als bij een sluis, en terwijl het dok werd leeggepompt, lagen rondom het schip vlotjes met tientallen dokwerkers, en met het zakkende water werd het schip gelijk 'geknipt en geschoren' dit is het wegkrabben van aangegroeid zeewier en algen.Het schip werd niet gestraald, maar met de hand van roest ontdaan, met bikhamer en schraper, en weer waren er rondom het schip stellingplanken, met op iedere meter een mannetje dat stond te bikken en dat was een hels kabaal aan boord waar wij stapel gek van werden, want in die tijd verbleven wij gewoon aan boord, een hotelletje was er toen niet bij, de kok en ik kookten aan de wal, want de kombuis kon niet meer gebruikt worden, en ook de sanitaire voorzieningen waren aan de wal, het enigste wat we aan boord deden was slapen en eten. Maar na vier dagen ging de Clyde weer te water en was het leed geleden. We gingen weer op de rede voor anker met een koel zeebriesje en de airconditie weer in bedrijf en was het weer aangenaam vertoeven aan boord. Op de rede werd er gebunkerd en geproviandeerd, en het schip zeeklaar gemaakt voor ons vertrek naar de volgende bestemming, Seria, Brunei, in het noorden van Brits Borneo.

ab.clyde2.jpg (42741 bytes)
In mijn hut op de Clyde, v.l.n.r. Ik zelf, matr.o/g H. Schriemer
en dek-jongen A.J.Bouwman

bemanning.JPG (34381 bytes)
Een deel van de bemanning op het achterdek. v.l.n.r . 2e strm A. de Koning,
jongen A. Bouwman, matr.o/g A. Chris, jongen A. Knikman,
bootsman G. van Oosten, kok A. Mooy, jongen H.van der Aar

bemanning2.JPG (42425 bytes)
v.l.n.r. de matrozen o/g H. Schriemer, A. Kornalijnslijper, A. Chris,
matroos A. Verwey en kok A. Mooy

btn_ptxt.gif (1008 bytes)       btn_home.gif (396 bytes)      btn_ntxt.gif (1014 bytes)