Reis met de "Humber"

humberII3.bmp (902934 bytes)

Drie weken na de reizen met Smit & Dirkzwager  werd ik opgeroepen om op 7 augustus 1968 naar Maassluis te komen om aan te monsteren voor de sleepboot "Humber". Bij het aanmonsteren kreeg ik te horen dat ik op 9 augustus van Schiphol zou vertrekken naar Singapore, waar de "Humber op station lag. Een prettig bericht want ik hield wel van het 'verre Oosten'.

De nieuwe bemanning van de "Humber" bestond uit: kapitein J.J.L.F. Bout, 1e strm. A. Ouwerkerk, 2e strm. G.B. Nobbe, matr. H.B. Kaatman, matr. H. Schriemer, matr. I.H. Kuit, matr. o/g A.C. de Groot, matr. o/g J.A. Weber, kok J.Th. van der Aar, radio offic. A.O. Blom, 1e wtk. J. van Beek, 2e wtk. J. van Halderen, 3e wtk. R.M.R. Boudet, olieman G. Hoekstra, olieman B.H. Buurman, jongen I. Dupon.

Na een voorspoedige vlucht met een tussenstop in Colombo, Ceylon, landde we op de vlieghaven van Singapore, en werden vandaar met de bus naar de Clifford-Pier gebracht vanwaar we met twee Sampan's naar de "Humber" werden gevaren die op de Roads voor anker lag.

innerroads.jpg (50934 bytes)
De rede  van Singapore, buiten de breakwater liggen de grote schepen voor anker,
binnen  de breakwater liggen tientallen kleinere vaartuigen, rechts van de witte loods
het Telor Ayer Basin, rechts onder de grote parkeerplaats voorde Raffles Quai

Vijf dagen na aankomst te Singapore kregen wij bericht dat de Griekse tanker "Elly" ten anker lag op de Musi-rivier bij Palembang, met machineschade, en dat we de tanker naar Singapore moesten slepen. Dus gingen we anker op en vertrokken naar Sumatra. De volgende dag kwamen wij in de loop van de middag bij de monding van de Musi-river en gingen stroomopwaards naar Palembang, waar we tegen de avond aankwamen.

palembang.jpg (48055 bytes)
Vissersdorpje langs de Musi-river nabij Palembang.

musiriver2.jpg (67016 bytes)
De was wordt gedaan in de Musi-river, Palembang

De volgende dag werd de "Elly" vastgemaakt om naar Singapore te slepen, en op de Musi-river geassisteerd door een lokale sleepboot, vertrokken wij in de loop van de ochtend  naar zee.

humber.sumatra.jpg (47816 bytes)

Boven en onder: De "Elly" staat vast het anker van de "Elly" wordt opgehaald en met assistentie
van een lokale sleepboot op de Musi-river tot open water vertrekken we naar Singapore

humber.sumatra2.jpg (27205 bytes)           humbersumatra3.jpg (31359 bytes)

In de monding van de rivier aangekomen gooide de lokale sleepboot los, en gingen wij alleen verder, het was mooi weer en een spiegelgladde zee, en via de Straat van Berhala gingen wij richting Singapore. We liepen een gem. vaart van 9 mijl met de Tanker en de volgende dag passeren we Raffles Lighthouse op het eilandjePulau Satumu, het meest zuidelijke eilandje van Singapore, van hier was het nog zo'n 8 mijl varen naar Singapore dus was het reisje met de "Elly" na een uurtje volbracht.

raffleslighthouse2.jpg (42036 bytes)
Raffles Lighthouse op het eilandje Pulau Satumu

humber68.jpg (48676 bytes)

Boven: Hier poseer ik met matr. H. Kaatman   voor de stuurhut op de Huber, Singapore 1968
foto onder: matr.H. Schriemer

humber68.2.jpg (58904 bytes)

Tegen het eind van augustus lagen wij rustig op de roads van Singapore, waarna we weer een opdracht kregen, de kraanbak Pacific Atlas moest van Singapore naar Medan worden gesleept, een reisje van zo'n 600 mijl door de straat van Malacca, dus dat was een welkome afwisseling.

pacificatlas.jpg (41509 bytes)
De Humber met de Pacific Atlas op de rede van Singapore

btn_ptxt.gif (1008 bytes)        btn_home.gif (396 bytes)       btn_ntxt.gif (1014 bytes)