Reis met de "Humber"
deel 2: Sightseeing, Medan, Brastagi en het Tobameer

humberII.jpg (40215 bytes)
De "Humber" met al haar zonnetenten opgetuigt, wel zo prettig in de tropen

Na drie dagen door een rustige Straat van Malacca kwamen wij in Medan aan. Daar de machinisten nog het één en ander te sleutelen hadden in de machinekamer bleven wij het weekend liggen. Dus een goede reden om Medan te verkennen, de provinciehoofdstad van Noord Sumatra, met mooie koloniale gebouwen die herinneren aan de Nederlandse planters,  het paleis van de vroegere Sultan van Deli, een koninklijke moskee, de Mesjid Raya, en een aantal prachtige tempels.

sumatramap2.jpg (41272 bytes)

medan2.JPG (50313 bytes)
Medan, Djalan Kesenian

mesjidrayamoskee.bmp (204386 bytes)
Medan, De Mesjid Raya Moskee

paleissultan.jpg (51016 bytes)
Medan, Het paleis van de vroegere Sultan van Deli

Met een deel van de bemanning werd besloten een busje met chauffeur te huren voor de zondag, om naar het Tobameer te gaan, zo'n 175 km ten zuiden van Medan. Het Toba meer is één van de grootste krater meren van zuid-oost Azië, met een prachtige omgeving. We reden door de Karo-hooglanden naar het hooggelegen Brastagi, een rustiek bergoord, waar het klimaat een stuk koeler was vanwege de hoge ligging. Deze prachtige omgeving is ook het land van de Bataks, met in hun dorpjes de Batak-huizen met hun specifieke stijl van bouwen.

karohoogl.2.jpg (44862 bytes)  karohoogl..jpg (50699 bytes)
Beelden uit de Karo-hooglanden

  sawa's.jpg (53878 bytes)

Sawa's (rijstvelden) op Sumatra

sawa.JPG (29002 bytes)

FruitmarktBrastagi.jpg (49327 bytes) 
Fruitmarkt in Brastagi

batakhuizen.jpg (70192 bytes)
Batak huizen in een Karo - Batakdorpje.

batakhuis.jpg (40366 bytes)
De Batak huizen zijn prachtig bewerkt.

tobameer3.jpg (41349 bytes)

Het Tobameer, één van de grootste kratermeren van zuid-oost Azië

tobameer4.jpg (53832 bytes)

Het was een dag vol bezienswaardigheden en indrukken, en terug aan boord werd er nog lang over onze belevenissen nagepraat. Maar het werk gaat door, de machinisten hadden zondagmorgen de klus geklaard en waren ook nog   Medan in geweest, dus waren ook zij even van boord geweest. Vlak voor ons vertrek naar Singapore pikte de marconist een bericht uit de ether, dat het Britse vrachtschip Purnea van de British India Steam Navigation Company brand aan boord had in de haven van Penang. Dus vertrokken wij maandag vroeg in de ochtend naar het eiland Penang, iets noordelijker van Medan,  in de Straat van Malacca.

btn_ptxt.gif (1008 bytes)      btn_home.gif (396 bytes)      btn_ntxt.gif (1014 bytes)