Reis met de "Oostzee"
deel 9: de Fiji eilanden 2

vitilevu.postcard.jpg (132984 bytes)

fiji2.jpg (59877 bytes)Bula! Met de deze vrolijke groet wordt u door de spontane en gezellige mensen van de Fiji-eilanden gegroet. De Fijianen hebben een vrolijkheid en liefde tot het leven die u bijna nergens anders ter wereld tegenkomt. Bij aankomst ervaart u al snel de gemoedelijke sfeer, die zo kenmerkend is voor deze eilandengroep. De oorspronkelijke bevolking van Fiji is een mix van Melanesische en Polynesische volken. In Fiji wonen ook veel Indiërs, afstammelingen van door de  Engelsen naar Fiji gebrachte plantagewerkers.
Fiji is centraal gelegen in de Zuid-Pacific met alle facetten van een aards paradijs. Eens berucht als de “kannibaaleilanden”, nu veel meer bekend om zijn actieve kleurrijke samenleving. Meest opmerkelijk is de integratie van traditionele gebruiken en kunst in het hedendaagse leven.
In de dorpjes wonen de Fijiers in hun traditionele hutten, waar bijna alle bezoekers   in aanraking  komen met het lokale  “lovo”-diner, dat  met een “meke” (muziek en dansen) begeleidt wordt. Het eten wordt op een grondoven (lovo) bereid. Op gloeiend heet gestookte stenen wordt een in bananebladeren ingepakte haché van vis, vlees, groente en fruit in enkele uren gaar gesmoord. Ook gebeurd dit in een kuil, waarin een speenvarken toegedekt wordt met bladeren en daarop aarde.

foto rechts: het bereiden van vlees voor de 'Lovo'

Ook een traditioneel gebruik op de Fiji eilanden is de Cava-ceremonie.  Cava is een traditionele drank die ritueel bereid wordt. De cava-wortels worden vermalen tot een poeder, dat in een doekje vermengd wordt met water in een schaal. Zo ontstaat een drinkbare emulsie.  Dat wordt dan ritueel aangeboden in een schaaltje van kokosnoot met uitgestrekte armen en neergeslagen blik. De ontvanger van de cava moet 'bula' zeggen tegen de aanbieder, het schaaltje in een teug legen en drie maal in de handen klappen.  Een eerste effect is dat je tong en lippen verdoofd raken. Na drie of meer koppen rest je niets dan op het strand te gaan liggen.

Dan zijn er nog de tradities van de hula dans en de vuurdancers, de laatste lopen over gloeiend heet gestookte stenen .

fiji.kava.ceremony2.jpg (104889 bytes)
Een cava ceremonie in een dorp op de Fiji eilanden

fiji.vuurdance.jpg (92537 bytes)
Vuurdancers op Viti Levu, Fiji

fiji.huladancers.jpg (104493 bytes)
Hula dancers

Maar Fiji is niet alleen bijzonder vanwege z’n vriendelijke en spontane inwoners, ook het landschap en de natuur zijn schitterend. Fiji is de grootste en meest centrale eilandengroep in de Stille Zuidzee. Het kent een grote variatie in landschappen, van vulkanisch gebergte met tropische jungle, bergmeren en watervallen tot ongerepte koraalatollen en kleine droomeilanden met wuivende palmen en parelwitte zandstranden.
Met name in de dorpen zijn de stamverbanden nog intact en speelt geld in het dagelijkse leven nog nauwelijks een rol. De inwoners van Fiji hebben een groot besef van hun eigen cultuur en gewoonten. De bewoners zijn over het algemeen zeer vriendelijk en gastvrij. De bewoners zijn echter ook zeer trots en hebben een sterk ontwikkeld eergevoel. Niet altijd zijn bezoekers gewend aan het lage werktempo. Maak u echter hier niet te druk over, pas u zelf aan aan de lokale omstandigheden, want het heeft niets te maken met luiheid, maar meer met hun ongedwongen levenswijze.

fiji.village2.jpg (121177 bytes)

Inheemse dorpjes op Viti Levu, Fiji

fiji.village.jpg (54472 bytes)

fiji.chief'shouse.jpg (84311 bytes)
Het huis van het dorpshoofd, Valelevu (het grote huis genoemd), van een dorp bij Navale
in de Viti Levu Hooglanden

fiji.bouwen.jpg (111833 bytes)
Het bouwen van een Valelevu, zo'n huis wordt gebouwd van hout, bamboe en riet. Op de foto
zijn de bouwers bezig met het afdekken van het dak met suikerriet bladeren.

fijiwas.jpg (97973 bytes)
Inheemse vrouwen uit de dorpen doen de was in de rivier

fiji.wainibukariv..jpg (115448 bytes)
The Wainibuka rivier kronkelt door de tropische wouden van Viti Levu.
Op de achtergrond de Colo Highlands

fiji.beach1.jpg (64541 bytes)

boven en onder: Coralcoast Beach, Viti Levu

 fiji.beach2.jpg (67054 bytes)

fiji.outrigger.jpg (61976 bytes)
Een outrigger (kano) in de wateren rond de Fiji eilanden, vroeger kwamen immigranten van
naburige eilnden met veel grotere versies die wel honderd personen konden vervoeren

fiji.sunset1.jpg (69785 bytes)

bove en onder:  Bij een tropische zonsondergang op Viti Levu waan je je echt in het paradijs

fiji.sunset2.jpg (72717 bytes)

Debelangrijkste bronnen van inkomsten zijn export van suikerriet, kopra, cocosolie, vis en goud   Secundaire inkomsten zijn de verbouw van specerijen, vanille en koffie.  De Indiërs domineren in de middenstand en ambachtelijke sector. Een meerderheid van de   inwoners leeft echter buiten de officiële economie op nog zeer traditionele wijze. Fiji is één van de weinige eilandengroepen in de Stille Oceaan die nagenoeg zelfvoorzienend is wat betreft voedsel.

fiji.suikerrietakkers.jpg (70316 bytes)
Suikerriet plantage op Viti Levu

fiji.canefields.jpg (103676 bytes)
Het oogsten van suikerriet,het gekapte riet wordt op lorries geladen welke door
een stoomlocomoteif naar de suikerfabriek wordt gebracht

fiji.sugartrain.jpg (104889 bytes)
Het stoomtreintje brengt de suikerriet naar de fabriek

fiji.sugarmill2.jpg (77823 bytes)
De suikerfabriek bij Lautoka op het N.O. deel van Viti Levu

fiji.lautoka.jpg (117408 bytes)
Het weggetje naar de suikerfabriek werd 'TheAvenue of Flame' genoemd, vanwege de
Flamboyant trees, ook wel flame trees genoemd, die het pad sieren. De huisjes links
behoren tot de suikerfabriek voor de huisvesting van haar arbeiders. Rechts een
span ossen diegebruikt worden voor werkzaamheden op de suikerriet akkers.

Na vier dagen vertrokken wij weer van Suva, met weemoed namen wij afscheid van het mooie eiland Viti Levu, met haar vriendelijke gastvrije bevolking, voor ons geen muziekband met een afscheids deuntje, slechts een paar lokale meisjes uit de Tiki Bar, die ons nawuifde, maar dat is het leven van de zeeman, en de volgende bestemming lag al op ons te wachten, Papeete op het eiland Tahiti, zo'n 3000 mijl ten oosten van de Fiji eilanden in French Polynesia waar we moesten bunkeren en provianderen voor de volgende reis, een sleep naar Panama.


btn_ptxt.gif (1008 bytes)      btn_home.gif (396 bytes)      btn_ntxt.gif (1014 bytes)