platte-knoop.gif (3467 bytes)

Een vlieger bracht uitkomst op de "Zeeland"

zeeland2.jpg (48665 bytes)

"Schip aan de grond bij Kaap Bon. Verzoeken dringend om hulp",was het bericht dat de radiotelegrafist van de Griekse Liberty "Amazon" ( 7281 ton ) op 24 december 1963 de lucht inzond en dat opgevangen werd door Tunis-Radio, Niton Radio en de sleepboot "Zeeland", op dat moment gestationeerd ter hoogte van Kreta in de Middellandse Zee. De "Zeeland" kreeg opdracht koers te zetten naar de strandingsplaats. Twee uur na de stranding kwam ook de melding dat de Duitse zeesleepboot "Robbenplatte", die te Bizerta met een droogdok voor Indonesie binnen lag , onderweg was gegaan. Kort daarop keerde deze sleepboot terug. "Wegens het slechte weer kunnen we geen voortgang maken naar de Amazon", meldde de "Robbenplatte". De Duitse sleper "Hoheweg", die met hetzelfde dok te Bizerta lag, probeerde het ruim 12 uur later nog eens. Op 26 december gaf de kapitein van deze sleepboot geen hoopvolle berichten voor de "Amazon" : "Zijn ter plaatse geweest, geven berging op. Schip bevind zich in zeer slechte situatie. De "Amazon een total-loss". De honderden mijlen , die de "Zeeland" moest afleggen om ter plaatse te komen, waren in de ochtend van 28 december achter de rug , en de kapitein van deze sleepboot gaf de moed niet zo maar op. In stormweer, met windkracht 8 recht op de kust, werden verschillende pogingen tot vastmaken gedaan. De "Zeeland" kreeg verbinding met behulp van een rocket, die van de sleepboot was afgeschoten, maar even voor dat de sleepdraad aan boord van de "Amazon" werd getrokken brak de lijn waarmee de sleepdraad naar de "Amazon" werd gehieuwd.      

amazon2.jpg (39781 bytes)

Door al deze pogingen tot vastmaken was de "Zeeland" door haar voorraad rockets heen, dus goede raad was duur. Er werd gepiekerd, hoe men nu een lijn over kon krijgen op de "Amazon" en toen kwam een bemanningslid op een lumineus idee : "we gebruiken de vlieger van de noodzender uit de sloep'. De storm was landwaarts, en de "Amazon" lag vrijwel dwars op de kust en de "Zeeland" kon een goede positie innemen om de vlieger boven het schip te laten komen.

amazon3.jpg (45595 bytes)De vlieger , die altijd in de reddingboten beschikbaar is , om eventueel in noodgevallen een antenne voor de noodzender in de sloep de lucht in te zenden, werd gemonteerd en op gelaten. Die eerste poging had geen succes, maar bij het oplaten van de tweede vlieger stegen de kansen. Toen de vlieger over de "Amazon" heen was, schoot de Griekse bemanning een rocket over de lijn tussen de "Zeeland" en de vlieger heen, en het was raak !, de lijn kwam op het dek van de "Amazon" terecht en zo kwam de verbinding met de "Zeeland"  tot stand. Nu kwam de sleepdraad van de sleepboot wel aanboord van de "Amazon" en op 30 december stond de sleper vast en konden de eerste pogingen tot het vlotbrengen    worden ondernomen. Daar de schroef van de 'Amazon" gedeeltelijk in het zand zat, was deze niet te gebruiken en kwam alles op de kracht van de sleepboot aan.

amazon1.jpg (49449 bytes)

 utrecht6.jpg (16821 bytes)
Daarom werd ook de "Utrecht" van Marseille uit naar de strandingsplaats gedirigeerd en kwam op 2 januari ter plaatse.Inmiddels was de "Zeeland" er al in geslaagd de dwars op een bank liggende "Amazon" 13 graden met het achterschip zeewaarts te draaien. Het slechte weer deed de sleepverbinding een keer breken, maar de gezamelijke inspanning van beide slepers had op 4 januari tot gevolg, dat de "Amazon" nog eens 20 graden draaide, op 6 januari nog eens 30 graden en kwam het schip tevens 10 meter zeewaarts naar het diepere water. Er stond een zware deining, toen op 7 januari het schip weer over 15 meter afstand zeewaards schoof. En tenslotte kwam op 8 januari aan deze berging een einde : de Griek werd vlotgebracht en op sleeptouw genomen naar La Goulette, de reede van Tunis

 

amazon.jpg (41052 bytes)

De "Zeeland" heeft de "Amazon", nadat een duiker - onderzoek was ingesteld naar de schade aan de bodem , het roer en de schroef, op 13 januari op sleeptouw kunnen nemen naar Napels, waar het schip in dok werd opgenomen, en de bemanning van de "Zeeland" werd afgelost , om thuis van een welverdiende verlof te genieten.

 scheepje.gif (3158 bytes) 

                    btn_ptxt.gif (1008 bytes)         btn_home.gif (396 bytes)         btn_ntxt.gif (1014 bytes)