Reis met de "Elbe"

elbe3.jpg (58397 bytes)

Na van de "Humber" afgestapt te zijn vanwege de verkoop , verbleven wij twee dagen in het Connel House te Singapore,en op 27 oktober  arriveerde de "Elbe" en gingen wij meteen aan boord om de oude bemanning af te lossen, welke 's middags  per vliegtuig naar Nederland vertrok.

De gehele bemanning van de "Humber" : kapitein J.J.L.F. Bout, 1e strm. A. Ouwerkerk, 2e strm. G.B. Nobbe, matr. H.B. Kaatman, matr. H. Schriemer, matr. I.H. Kuit, matr. o/g A.C. de Groot, matr. o/g J.A. Weber, kok J.Th. van der Aar, radio offic. A.O. Blom, 1e wtk. J. van Beek, 2e wtk. J. van Halderen, 3e wtk. R.M.R. Boudet, olieman G. Hoekstra, , jongen I. Dupon stapte over op de "Elbe" behalve olieman B. H. Buurman, die was een week eerder ziek van boord gegaan en zou als het mogelijk was met de oude bemanning van de "Elbe"mee naar Holland vliegen.

Na geproviandeerd en gebunkerd te hebben vertrokken wij tegen de avond naar Brunei, Borneo zo'n 700 mijl varen van Singapore. We waren gecharterd door Shell Brunei voor werkzaamheden bij het booreiland Sedco 135A in de wateren bij Brunei, een bekend terrein, want ik was daar al eerder drie maanden werkzaam   geweest met de "Clyde" voor hetzelfde booreiland. Het was ééntonig werk, standby liggen voor eventuele calimiteiten, ankerhandling en verslepen bij het verplaatsen van het booreiland en af en toe aan-en afvoer van materialen van en naar het booreiland. Dus we waren aangewezen als supply vessel.


elbe.brunei2.jpg (34714 bytes)

Boven en onder: de "Elbe" standby bij de Sedco 135A

elbe.brunei.jpg (31133 bytes)

elbe.brunei3.jpg (45652 bytes)

elbebrunei2.1.jpg (50108 bytes)

Onze enige afleiding bestond uit het beperkt stappen, we mochten af en toe met een beperkt aantal bemanningsleden de wal op, omdat de "Elbe" altijd inzetbaar moest zijn voor het booreiland. De uitjes naar de wal, meestal per sloep omdat de "Elbe" buitengaats voor anker lag waren dus een welkome afwisseling, en soms werden we met de sloep afgezet op een strand bij een of ander dorpje en dat was ook wel weer een avontuur apart.
Ook hebben wij een paar dagen met de "Elbe" bij de hoofdstad Bandar Seri Begawan gelegen en ook toen hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om in deze plaats onze benen te strekken

kampong.brunei2.jpg (60048 bytes)

Met de sloep naar idyllische strandjes voor een bezoekje aan wal

brunei4.jpg (56825 bytes)

 

baden1.jpg (57193 bytes)

Onbevangen poseren deze badende schonen voor de camera, we vonden het toch wel
leuker als een krokodillen safari. De foto onder is niet van dezelfde dag, we hebben
dit tripje later nog eens over gedaan

baden3.jpg (47002 bytes)

kampongayer.jpg (59766 bytes)
Uitzicht over de Brunei baai en Bandar Seri Begawan  , de hoofdstad van Brunei, de stad bstaat uit twee delen:
het eigenlijke Bandar Seri Begawan en Kampong Ayer (water dorp)

moskee2.jpg (33547 bytes)

De prachtige Omar Ali Saifuddin Moskee gelegen aan de Brunei baai vlakbij de Brunei rivier
in Kampong Ayer. De moskee is de grootste in het verre oosten, en wordt beschouwd tot de
mooiste ter wereld. Het bereikt een hoogte van 52 meter De koepel is bedekt met goud en
de muren, kolommen, bogen en torens zijn van Italiaans marmer

moskee3.jpg (41440 bytes)

Bandar.jpg (47271 bytes)

Boven en onder: Straatbeelden in Bandar Seri Begawan

Bandar1.jpg (62436 bytes)

kampongayer1.bmp (375066 bytes)

Boven en onder: Kampong Ayer

kampongayer2.jpg (54429 bytes)

Half februari kregen wij te horen dat het booreiland naar Labuan versleept moest worden voor haar jaarlijks survey, en op 20 februari gingen we de ankers van het booreiland lichten en werd de boel gereed gemaakt om het eiland te verslepen.

btn_ptxt.gif (1008 bytes)       btn_home.gif (396 bytes)       btn_ntxt.gif (1014 bytes)