Reis met de "Humber"
Deel 3: Brand op de purnea en terug naar Singapore.

Wij vertrokken om 06.00 uur uit Medan met volle kracht naar Penang, waar het Britse vrachtschip "Purnea" in brand stond. Het eiland Penang ligt iets noordelijker aan de andere kant van de straat van Malacca,   zo'n 100 mijl varen. Ondertussen zocht onze sparks contact met de "Purnea" en na enkele uren had hij succes, maar onze diensten werden afgewezen. Er waren al bergers aan het blussen, en men vond het niet nodig om ons een contract aan te bieden, ook al omdat we nog een uur of zes onderweg zouden zijn. Daar het niet zo ver was besloot onze kapitein om toch een kijkje te gaan nemen, je weet het maar nooit. Bij aankomst te Penang bleek het vuur in het achterste ruim nog wel te branden, maar ondanks de forse rookontwikkeling, was men het vuur bijna meester en had men onze hulp niet nodig, en de volgende dag vertrokken wij na etenstijd terug naar onze basis, Singapore.

purnea2.jpg (25563 bytes)

Boven: de nog brandende Purnea, van de British India Steam Navigation Company
in de haven van Georgetown, Penang. Onder: Men is de brand meester, en de
Purnea ligt vanwege het bluswater tot het hoofddek in het water

purnea3.jpg (35505 bytes)

penang.haven.jpg (127272 bytes)
De haven van Penang

penang2.jpg (56634 bytes)
Straatbeeld in Penang

penang.hongkongbar1.jpg (72452 bytes)

De Hong Kong bar in Penang

penang.hongkongbar2.jpg (62659 bytes)

Eind augustus waren we terug op de rede van Singapore en pikte wij ons stationsleven weer op. In begin september maakte de "Witte Zee" tijdens haar 11.000 mijl lange sleepreis met het booreiland "J.W. Nickle" van Anchorage, Alaska, naar Massawa, EtiopiŽ een korte stop te Singapore. Wij maakte achterop het platform vast om de "Witte Zee te assisteren naar haar ankerplaats.

humber.singap.jpg (42573 bytes)
De "Humber" achterop de "J. W. Nickle

humber.singap.2.jpg (40528 bytes)

witt.zee.singap.jpg (67557 bytes)
De "Witte Zee" met het booreiland "J.W. Nickle" op de rede van Singapore.

Twee dagen later vervolgde de "Witte Zee" haar reis met het booreiland naar de Rode Zee, en half september kwam ook de "Oostzee" die twee bakken had afgeleverd te Djakarta naar Singapore, om de"Humber" af te lossen, want de Maatschappij was bezig met de verkoop van deze sleepboot aan een reder te Singapore.
Maar eerst voeren we nog uit voor een job, de tanker  "Esso Exeter"   dreef 50 mijl noord-oost van Singapore, met machineschade, en dus snel anker op en volle kracht naar de positie van de tanker. Na ruim vier uur kwamen we aan bij de tanker, maar het geluk zat ons niet-, maar de tanker wel mee, want we kregen te horen dat het machinekamer personeel van de tanker het euvel al  had verholpen en dat deze bezig waren stoom te maken voor de turbines zodat de tanker binnen een uur haar reis kon vervolgen. We werden bedankt voor de aangeboden diensten, men konden weer met lege handen terug naar singapore.

esso.jpg (39061 bytes)
Deze tanker had geluk en kon haar reis zonder onze hulp vervolgen

14 september was de "Oostzee" te Singapore, en een paar dagen later was het weer raak, de Noorse tanker Mosli lag te drijven met machine schade en samen met de "Oostzee"gingen wij er op af. De tanker dreef op een positie zo'n 10 mijl ten oosten van Singapore, en met een klein uur waren wij ter plaatse.Onze hulp werd geaccepteerd en de "Oostzee" maakte vast op de tanker. Omdat de tanker naar Singapore gesleept moest worden, werd van wege de geringe afstand door de "Humber" vastgemaakt op de "Oostzee" en vier uur na ons vertrek lag de Mosli afgemeerd bij de marine werf te Singapore.

 mosli.jpg (40101 bytes)

De "Humber" staat vast op de "Oostzee" en gezamelijk slepen zij de "Mosli" naar Singapore

mosli 2.jpg (39188 bytes)

De "Oostzee" bleef niet lang in Singapore,begin oktober vertrok zij naar  Chittagon  , Bangladesh voor werkzaamheden en de "Neptunia" (ex Rode Zee)   kwam naar Singapore voor stationsdienst. De verkoop van de "Humber" was in de tweede helft van oktober definitief, en na 20 dienstjaren  werd het schip op 24 oktober 1968 overgedragen aan haar nieuwe eigenaar Straits Engeneers (Singapore) Pte Ltd, en vond als "Expert" in Singapore een nieuwe thuishaven. Voor ons zat de reis er echter niet op, wij gingen op 22 oktober van boord, maar omdat we  pas twee en halve maand van huis waren stapten we over op de "Elbe" die werkzaam was ter hoogte van Seria, Brunei bij het booreiland Sedco 135 A, maar eerst zouden we twee nachten overnachten in het Connel House te Singapore voor de "Elbe" in Singapore gearriveerd was.

anker.gif (999 bytes)

btn_ptxt.gif (1008 bytes)       btn_home.gif (396 bytes)       btn_ntxt.gif (1014 bytes)