Reis met de Elbe
deel 5: Terug naar de Filippijnen

aquarius2.5.jpg (39383 bytes)

Toen er uiteindelijk een oplossing was gekomen voor het lossen van de lading van de "Aquarius", hadden we de mammoettanker van 15 dec. 1969 tot 8 febr. 1970, dus  8 weken lang, gaande gehouden voor de Japanse kust. De lading ruwe olie van de tanker zou door een andere tanker naar de bestemming worden gebracht, maar het overpompen kon niet in volle zee gebeuren, dus moest er een ligplaats gevonden worden om de "Aquarius" te lossen. Na lang zoeken werd toestemming verleend door de Filippijnse autoriteiten om de "Aquarius" te lossen in de Varadero-Baai, bij het eiland
Mindoro. Dus werd op 8 februari de koers uitgezet in zuidelijke richting, naar de nieuwe bestemming in de Filippijnen.
Maar voordat we op de bestemming aan zouden komen deed het volgende probleem zich voor, 1e strm. de Jonge had last van hevige buikpijnen, en na contact opgenomen te hebben met een arts via de radio was de vermoedelijke diagnose blinde daem ontsteking . Dus moest er snel gehandeld worden om erger te voorkomen. Daar het sleeptransport zich op dat moment in het Bassy Kanaal bevond, nog zo'n 100 mijl verwijderd van de Varadero Baai, liet kapitein Slingerland radiocontact opnemen met de kustwacht van Manilla en deze zou direct een helikopter sturen, welke na enkele uren verscheen. De helikopter landde op het dek van de Äquarius" waarheen strm. de Jonge inmiddels was overgebracht. Na de stuurman aan boord te hebben genomen werd hij naar Manilla gevlogen waar een ambulance klaar stond om hem naar het Makarti Hospitaal te brengen waar hij onmiddelijk geopereerd werd. Kort daarna het was inmiddels 27 fedruari geworden, kwam de sleep in de Varadero baai aan.

philippines.jpg (40654 bytes)

aquarius8.5.jpg (52150 bytes)
De helikopter van de Manilla Coast-Guard komt aanvliegen om
1e strm. de Jonge op te halen

aquarius8.6.jpg (126779 bytes)

Boven en onder: de helikopter land op de "Aquarius".

aquarius8.7.jpg (124267 bytes)

mindoro.map.jpg (85985 bytes)
Rechtsboven op de map de Varadero Baai waar de "Aquarius"voor anker ging om te lossen.

aquarius9.1.jpg (112720 bytes)
Aankomst van de "Aquarius"in de Varadero Baai, aan stb. de "Elbe" en aan bakb. de "Albatros" langszij.

aquarius9.2.jpg (129132 bytes)
De "Aquarius"voor anker, klaar om gelost te worden.

aquarius9.3.jpg (135104 bytes)
De tanker"Hexogram" langszij de "Aquarius" neemt het eerste deel van de lading over.

aquarius6.5.jpg (25852 bytes)      aquarius9.5.jpg (34496 bytes)
Link ben ik bezig in de kombuis en rechts in mijn hut even genieten van en koud  Tiger biertje

aquarius07.jpg (36197 bytes)
Rudy Stavenuiter, de jongste medewerker aan boord

Nadat de "Aquarius"voor anker was gebracht kwam de tanker "Hexogram" langszij om een deel van de lading over te nemen. De "Clyde", "Elbe" en  Albatros" bleven ter plaatse en gingen ook in de baai voor anker. Het werd een gezellige boel in de daarop volgende dagen, want al spoedig kwamen er bootjes met Filippijnse 'schonen' die hun diensten aanboden en dat was een welkome afleiding voor de bemanning van de sleepboten na 10 weken op zee te zijn geweest sinds de laatste keer in Japan.
Voor ons op de "Elbe" duurde deze pret een week, want er was besloten dat de "Clyde" en "Albatros", als de tanker eenmaal  gelost en schoongemaakt zou zijn, deze terug naar Japan zouden slepen. Voor ons luidde de order naar Hong Kong voor aflossing.
Maar daar kwam nog iets tussen, voor de oostkust van Luzon zat de "Salvonia" met het voor de sloop bestemde Britse passagiersschip George H. Evans aan de tros. De sleep, komende van Dampier en bestemd voor Hong Kong, had te kampen met slecht weer en een felle tegenstroom, zodat van vorderen weing sprake was. En aangezien wij ook naar Hong Kong moesten, kregen we de opdracht de "Salvonia" een handje te helpen.
Op 11 maart, drie dagen  na vertrek uit deVaradero Baai kwam de "Elbe" bij de sleep aan. Eerst werd er brandstof aan de "Salvonia" overgegeven waarna onder slechte omstandigheden werd vastgemaakt. Acht dagen later arriveerde het transport in Hong Kong en ging de "Elbe" in dok voor haar jaarlijkse onderhoud.

salvonia1.JPG (67160 bytes)

Aankomst bij de "Salvonia" met haar sleep "George H. Evans"(onder)

salvonia2.jpg (117233 bytes)

salvonia5.jpg (38917 bytes)  salvonia6.jpg (29697 bytes)
De "Elbe" gaat vastmaken op de "Salvonia" om te bunkeren.

salvonia4.jpg (142912 bytes)
Bij het vallen van de avond is de "Salvonia" gebunkerd en de tros opgevierd, de "Elbe" heeft
haar tros op de "Salvonia" laten staan en zo gaant het transport verder naar Hong Kong

salvonia3.1.jpg (147353 bytes)
Het bier is op, maar als je met een collega sleept wil die wel met een voorraadje helpen.
Met  een rubberboot worden de dozen overgevaren.  Matr. C. Visser (op de voorgrond)
en btsm. A. Noorland pakken de cozen wat graag aan.

salvonia3.2.jpg (75639 bytes)
Er wordt meteen volop genoten van het edele vocht. v.l.n.r. matr. A. Bol, jongen R. Stavenuiter,
kok Hans van der Aar en olieman M. van Ewijck.

Tjiluwah.in.HongKong2.jpg (93240 bytes)

boven en onder: Aankomst in Hong Kong.

H.K.junk2.jpg (61149 bytes)

KaiTakAirport2.1 (68239 bytes)
Kai Tak Airport

Op 22 maart werden we afgelost en vanaf Kai Tak Airport naar huis gevlogen. En met ons vloog ook strm. de Jonge, die, intussen volledig hersteld van zijn blindedarm operatie, per vliegtuig van Manilla naar Hong Kong was gereisd.

Wat betreft de afloop van de "Aquarius" , op 8 april was de mammoet gelost en waren de tanks 'gecleant' en op 8 april vertrokken de "Clyde"en "Albatros" met de tanker naar Osaka waar het transport op 29 april aankwam. Vanaf 13 september '70 in de golf van Oman, tot 30 april '71 bij aankomst bij op de werf in Osaka, dus een periode van ruim 7½ maand waren de sleepboten met de supertanker in touw geweest.


touw.gif (4879 bytes)

btn_ptxt.gif (1008 bytes)       btn_home.gif (1217 bytes)       btn_ntxt.gif (1014 bytes)